Beseda so spisovateľom a spevákom Branislavom Jobusom

Marec mesiac knihy

Dňa 09.03. 2023 sa  žiaci 2.ročníka a trieda 3.C v poobedných hodinách v ŠKD zúčastnili besedy so slovenským spevákom, hudobníkom a spisovateľom Branislavom Jobusom. Je to autor rozprávkových kníh, tiež herec, ale aj hudobník – člen hudobných skupín Karpatské Chrbáty, Vrbovskí víťazi a Abusus. Všetci s napätím sledovali humorne ladené a vtipné rozprávanie o autorových knižkách, dozvedeli sa, čo bolo motiváciou k ich napísaniu. Spoločne sme si zaspomínali na dobrodružstvá najpopulárnejšieho literárneho hrdinu z Jobusovej tvorby - Muflóna Ancijáša z trilógie Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda, Ako muflón Ancijáš sľub dodržal a Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ. Niektoré deti si priniesli zo svojej domácej knižnice aj ďalšie spisovateľove diela. Zistili sme, že spisovateľ a jeho tvorba sú medzi deťmi veľmi obľúbení. Aj trieda 2.C aktuálne číta v rámci mimočítankového čítania knihu Zberný dvor, ktorá u detí vyvoláva veľmi pozitívne ohlasy. Pútavé príbehy z rozprávkových kníh doplnil hudobník Braňo Jobus na besede aj o piesne, ktoré sa šírili chodbami našej školy. Deti započúvané do príbehov híkali, smiali sa a aj tlieskali. Mnohé boli natoľko očarené autorovou tvorbou, že si bezprostredne hneď po besede zakúpili jeho knižky, ak ešte nemali.

A aké boli autorove začiatky? Ako spisovateľ debutoval v roku 2006 rozprávkovou knihou Láskavé rozprávky. Druhé vydanie knihy vyšlo pre veľký úspech v roku 2007. Ďalším literárnym počinom bola kniha Zázračné rozprávky z roku 2009. O rok neskôr vyšla Branislavovi Jobusovi kniha Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda, Rozprávkové leporelo, Na výlete do vesmíru, ale aj audiokniha Láskavé rozprávky. V roku 2011 vyšlo pokračovanie knihy O Muflónovi Ancijášovi s názvom Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ. V roku 2012 vyšla kniha Komisár Mrodge. A nasledoval rok 2013 a s ním tretí diel trilógie Ako Muflón Ancijáš sľub dodržal. V roku 2014 čitateľov oboznámil s červotočom Chrumom v knihe Ja nič, ja muzikant. V roku 2015 autorovi vyšiel titul Plajko. Ani v roku 2016 spisovateľ nelenil a vydal knihu Zvon a aj ďalšiu s názvom  Tajná správa. O rok neskôr napísal vtipnú knihu Žubrienky inštalatérky. V roku 2018 doprial čitateľom ďalšie veselé dobrodružstvá o muflónovi – Muflón Ancijáš a mimozemšťan. V roku  2021 nadviazal spoluprácu so startupom Readmio a napísal preň sériu rozprávok o Chromtulienke, ktorá je zároveň jeho posledným dielom. Samozrejme, že spisovateľ i naďalej tvorí a už teraz má dokončené ďalšie pútavé príbehy vo svojich rozprávkových knihách, ktoré čakajú na vydanie a na detských čitateľov. Tu vidieť naozaj bohatú autorskú tvorbu a zanietenie pre rozprávkový svet a fantáziu spisovateľa.

Branislav Jobus oživil besedu veselými piesňami a na záver besedy odpovedal na otázky malých, netrpezlivých čitateľov. Na samom konci stretnutia prebehla autogramiáda s venovaním a tiež predaj jeho detskej publikácie. Niektoré deti sa s pánom Jobusom aj vyfotografovali a zvečnili tak spomienky na jeho skvelú besedu. So spisovateľom a spoločne s deťmi sme zažili naozaj neobyčajný čas plný príbehov a hudby. Budeme sa tešiť aj na ďalšie veselé príbehy od tohto autora.